Demeter og Datter eller Korn og Kærlighed
Kirsten Thonsgaard, kendt fra bl. a.. Svalegangens Fortællecafeer, har skrevet denne beretning fra det klassiske Grækenland om hvordan det blev forår, en histore om moderkærlighed og politisk spin. Det hele starter med at Zeus, gudernes overhoved, uddelegerer ansvarsområder til de øvrige guder som en anden statsminister – og dermed lægger grunden til adskillige fløjkrige. Da alt er fordelt, mangler der kun en gudinde for korndyrkning. Den opgave påtager den frodige Demeter sig, og alle er glade indtil Zeus indkalder til evaluering. Her må de øvrige guder stå for en sønderlemmende kritik, undtagen Demeter, der passer sit arbejde upåklageligt. Det bliver den indbyrdes misundelse ikke mindre af, men tiden går, og Demeter får en dejlig lille datter ved navn Kore til resten af gudernes store forundring. Igen går tiden indtil en oprevet Demeter møder op på Olympen, gudernes mødested, i forgæves søgen efter sin datter, der er sporløst forsvundet. Ingen kan tilsyneladende hjælpe hende og hun sygner hen, og med hende al kornavl, så mennesker og guder må sulte. Det viser sig nu ar Zeus har indgået en underhåndsaftale med Hades, underverdenens hersker, om at han må bortføre Kore. Men så tager de tre gudinder Hera, Athen og Afrodite affære: Zeus indvilliger hårdt trægt i at Kore må komme tilbage. Og så kan mor og datter endelig forenes – men kun for en tid. Hades er nemlig blevet manden i Kores liv, og hun vil derfor tilbringe halvdelen af tiden hos ham – Således opstod årstiderne, og det kan blive forår for første gang i verdenshistorien, så selv Zeus kan få forårsfornemmelser og blive en lille glad mand.

Kirsten Thonsgaard har skrevet en vittig og ironisk historie om græske guder og gudinder der minder om noget vi kender, samtidig med at hun også formår at give en følelsfuld skildring af en mors given slip på sin elskede datter.

Scenografen Karin Seisbøll tegner de antikke guder og gudinder og årstidernes skiftende scenerier, og kvinderne fra ”Løbetid” lægger stemmer til de græske gudinder suppleret med bl. a. veteranen Aksel Rasmussen som Zeus.

Fra 12 år og voksne.

 

 

sidst opdateret 26. maj 2018
Svalegangens Dukketeater
v/Per Brink Abrahamsen
info@svalegangensdukketeater.dk